Menu
Dnes je 23. 7. 2019 svátek slaví Libor, zitra Kristýna
kikiriky.cz

Kulinářské soutěže

Historie Vyšehněvických kulinářských soutěží (VKS) se začala psát v roce 2012. To jsem měla pocit, že by se u nás v obci kromě tradičních zábav a plesů mohlo začít konat také něco nového. Přemýšlela jsem, jak zaujmout lidí, aby přišli na akci a také aby to nebyla „jen“ klasická vesnická tancovačka.

V té době na nás všechny televizní stanice intenzivně chrlily různé soutěžní a zábavné pořady o vaření. No proč ne, řekla jsem si. Jíme přece rádi všichni. Domluvila jsem se s p. starostkou na částečné finanční podpoře akce (ceny do soutěže), sepsala jsem pravidla a vyrobila plakátek. Tenkrát jsem ještě soutěž organizovala sama jen s pomocí rodiny a několika kamarádů z obce.

Od prvního ročníku se akce koná vždy na začátku listopadu a od 2. ročníku má stále stejná pravidla ohledně hlasování a hodnocení (ochutnávají a hlasují všichni účastníci akce).

Od roku 2015 se také konají tzv. minikulinářské soutěže, které jsou vždy součástí naší Vyšehněvické pouti.

ROK 2012 - „O NEJLEPŠÍ SEKANOU A OKURKY“

Tento 1. ročník soutěže byl výjimečný v tom, že měl jiná pravidla než všechny následující ročníky. Byl to začátek, všechno jsem vymýšlela za pochodu. Ustanovila jsem tedy odbornou porotu. Tři muži ochutnávali a hodnotili nejlepší sekanou a tři ženy zase kyselé nakládané okurky. Na hlasovací lístky zapisovali body, já je potom sečetla a vyhlásila první tři nejlepší z každé kategorie. Teprve po ukončení hlasování odborné poroty se na sekanou a okurky vrhli ostatní návštěvníci akce. Samozřejmě, že nezbylo…

Statistické údaje: akce se účastnilo 34 platících návštěvníků + 12 soutěžících (soutěžící měli vstupné zdarma) – jen tak tak jsme vybrali na kapelu. Tenkrát na začátku nás tedy moc nebylo.

O NEJLEPŠÍ SEKANOU

Počet soutěžících 12
1. místo Marie Černíková – sekaná z bůčku, uzeného, salámu a sýru
2. místo Kristina Kolmanová – sekaná z hovězího, vepřového a uzeného
3. místo Viktor Martínek – sekaná z hovězího, vepřového a slaniny
Odborná porota Míra Izák, Miloš Vančura a Aleš Bobeš Vrba

O NEJLEPŠÍ OKURKY

Počet soutěžících 11
1. místo Věra Zmeková
2. místo Marie Danihelková
3. místo Iva Tyllerová
Odborná porota Lenka Danihelková, Zdeňka Polachová, Drahomíra Talmanová    

 

ROK 2013 - „JABLKOBRANÍ“

Zdálo se, že 1. ročník kulinářské soutěže se celkem líbil, tak jsem se pustila do organizace 2. ročníku. Tentokrát jsem vyhlásila téma o nejlepší nápoj či pokrm z jablek. Propočítala jsem finance a jako bonus k soutěžním pokrmům jsme koupili uzené. T. Kolman ho krásně vyudil a večer bylo teplé k podávání všem zúčastněným akce jako bonus. Nutno podotknout, že převážná část soutěžních pokrmů byla sladká (koláče, buchty, řezy, vánočky). Byl zde ale i sladkokyselý salát a kalvádos. S celou soutěží mi pomáhaly kamarádky K. Kolmanová a D. Svatoňová.

Statistické údaje: 52 platících (nesoutěžících) účastníků, 19 soutěžících (zdarma), 1 kategorie. Vyhlášeno prvních 5 nejlepších. Dále byly uděleny 2 zvláštní ceny.

1. místo Sladkokyselá příloha (salát) k masu Helena Loukotová
2. místo Jablečný makovec Jarmila Hádlová
3. místo Kalvádos Vladimír Tyller
4. - 5. místo Hraběnčiny řezy Drahomíra Talmanová
4. - 5. místo Jablečná buchta Daša Krejčová

Zvláštní cena

Obří vánočka s jablečným dipem

Lukáš Špitálský

Zvlášťní cena Kalvádos Vladimír Tyller

 

ROK 2014 - „ŘÍZKOBRANÍ“ aneb …

Po sladkém roce 2013 musela nutně následovat změna a návrat k masu. Nenechte se ale zmást názvem soutěže. O nejlepší řízek se nesoutěžilo. Řízky jsme sice usmažili (smažilo se u D. Krejčové doma z 6,5 kg krkovice, 6 kg kýty a 6 kg kuřecích prsou). Řízků byla hromada, ale jak se dalo předpokládat, nezbyl ani jeden, a dokonce se snědlo i 8 kg sekané. Soutěžním tématem v tomto roce byly ovšem přílohy k těm všem řízkům a sekaným, a to bramborové saláty.

Také jsem uspořádala v průběhu večera 3 soutěže o nejlepšího kráječe cibule, o nejlepší vyrobený jablečný závin a o nejrychleji obalený řízek.

Pomocnou ruku tentokrát podaly D. Krejčová, D. Marková, Ž. Černá, K. Kolmanová a D. Svatoňová, J. Nejedlík a další.

Statistické údaje: 68 platících návštěvníků (tentokrát platili všichni, i soutěžící, a to vzhledem k tomu, že náklady na „bonusové“ řízky byly opravdu velké. Soutěžilo se v 1 kategorii a vyhlášeno bylo 6 nejlepších z celkového počtu 19 soutěžících.

1. místo Bramborový salát Petra Kopáče
2. místo Bramborový salát Heleny Loukotové
3. místo Bramborový salát Dagmar Blažkové
4. místo Bramborový salát Míly Semelkové
5. - 6. místo Bramborový salát Lenky Talmanové
5. - 6. místo Bramborový salát Petra Kociána

 

ROK 2015 - „ROLÁDIÁDA“

Od roku 2015 jsou Vyšehněvické kulinářské soutěže pořádány již jako akce Kulturní komise obce Vyšehněvice. V tomto roce bylo téma roláda a její slané či sladké variace. Pro mě osobně krásný ročník, protože nakrájené a naaranžované rolády vypadaly opravdu efektně a krásně. A člověk přece jí i očima, že?

V průběhu večera jsme ještě pro pobavení uspořádali 2 soutěže, a to o nejjemněji nakrájené nudle a nejrychleji vyrobené bramborákové těsto.

Premiéru měla také naše obří obřadní vařečka, na jejímž vytvoření se podílelo několik dobrých lidí z obce – V. Černý, J. Exner a M. Panchártková.

Od tohoto roku jsme také začali používat logo VKS, které souvisí s naším obecním znakem. Na něm je jak známo kohout. A protože si umíme udělat ze sebe legraci – logo naší kulinářské soutěže je „kohout v hrnci“ Logo vymyslel Petr Kopáč a graficky upravila Martina Panchártková. 

Statistické údaje: 20 soutěžích, 25 soutěžních pokrmů, 1 kategorie – slaná i sladká dohromady. Vyhlášeno bylo prvních 5 nejúspěšnějších. Ovšem pro shodný počet bodů jsme měli 2 čtvrtá místa a 2 pátá místa.

1. místo Iva Tyllerová Sladká roláda s jahodami
2. místo Jana Bobková Špenátovo lososová roláda
3. místo Zdeňka Polachová Masová bůčková roláda
4. místo Míla Semelková Kuřecí roláda
4. místo Romana Sirůčková Sýrová roláda
5. místo Dana Hrůšová Kuřecí roláda s hlívou
5. místo Věra Petržilková Aspiková roláda

 

ROK 2016 - „SALÁTY“

Pro rok 2016 bylo vyhlášeno soutěžní téma „Saláty“. Součástí každé naší kulinářské akce je i originální výzdoba sálu a stolů. Dominující barva pro saláty byla červená a ze stropu nám viseli na provázcích mrkve, brambory a cibule. Pro diváky byla připravena soutěž o nejhezčí obložené chlebíčky a také soutěž v poznávání bylinek.

Statistické údaje: 18 soutěžících, 19 soutěžních pokrmů, vyhlášeno bylo 5 nejlepších salátů.

1. místo Eva Bortlová Vrstvený salát
2. místo Zdeňka Polachová Celerový salát
3. místo Drahomíra Talmanová Salát z tyčinek Surimi
4. místo Iva Tyllerová Kuřecí salát
5. místo Petr Kocián Ovocný salát s polevami

 

ROK 2017 - „LISTOVÉ TĚSTO“

Tento ročník byl zpestřený tanečním vystoupením s názvem „Rád vařím“. Nacvičila ho naše proslavená skupina „Black stars“ se svými tanečním partnery. V průběhu večera potom ještě vystoupili s country tancem naši místních mužů, kteří si říkají Black coks (Černí kouhouti J). Chvílemi se i zdálo, že jsme na soutěži taneční nikoliv kulinářské.

A aby toho nebylo málo, ještě jsme připravili pro diváky soutěž Pivní kvíz a Listový kvíz.

Opět se vše snědlo do posledního drobku a bylo nám fajn.

Statistické údaje: Šestý ročník VKS byl rekordní, jak v počtu účastníků akce, tak v počtu soutěžících a soutěžních pokrmů. V kategorii slané bylo 21 soutěžních pokrmů a v kategorii sladké 17 soutěžních pokrmů. Celkem tedy 38 kulinářských dobrot. Z každé kategorie byla vyhlášena první tři místa.

1. místo slané Česnekové trubičky Jana Lejhancová
1. místo sladké Trubičky se sněhem Daša Krejčová
2. místo slané Pikantní listové těsto s nivou Míla Semelková
2. místo sladké Čokoládové kytičky Ivona Štochlová
3. místo slané Slaný štrůdl s nivou a uzeným Dáša Marková
3. místo sladké Sladké mámení Kateřina Prokšová

 

MINIKULINÁŘSKÉ SOUTĚŽE JAKO SOUČÁST

POUŤOVÝCH OSLAV

ROK 2015 – O NEJLEPŠÍ POUŤOVÝ KOLÁČ

ROK 2016 – O NEJLEPŠÍ SVÁTEČNÍ BÁBOVKU

ROK 2017 – O NEJLEPŠÍ LITÝ A ZDOBENÝ PERNÍK

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Další informace